Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2013.11.18.
22:17

Írta: 2jekocka

"Majd vigyázunk!"

Történt egyszer, hogy kb. 15 éves forma lány és srác,- akik együtt voltak- a társasággal ők is a szex kérdéseit boncolgatták. Ma már ez mindennapos téma. Mert, miért ne lehetne az? A tinédzserek nem otthon fogják kibeszélni, hogy mi a mai "trend" szex fronton. "A szülők őskövületek, mit értenek ők ahhoz, hogy mi a jó nekünk?" 

" És amúgy, hogyan védekeztek?"- kérdezi egy sokkal idősebbnek mutató - bár csak 16 éves- csaj a párocskát.

"Ahw..az óvszert utáljuk, tökre nyomor. Majd vigyázunk! Tudod, ez az, amihez okosnak kell lenni!"- minő bölcsesség!

"Hát, de basszus.. és mi van ha becsusszan egy gyerek?" - zsiger kérdés.

"Figyu! Ilyen nem lesz! Amúgy meg abortusz. Kicsit le vagy maradva.."

Nem csak szegény csajszi volt lemaradva, hanem én is. Mármint, tisztában voltam mindig is, azzal  hogy létezik az abortusz, na meg, hogy azt akkor IS alkalmazzák, ha a terhesség éppen nem kívánatos és stb. és stb.
Na, de! Tizenöt évesen? Hogy? Miért? Milyen következményekkel?

Muszáj volt felkeresnem egy dokit, aki válaszol a kérdéseimre. Szerencsére a nőgyógyászok nem akkora mumusok, mint azt a fiatal lányok gondolnák. Orvosok. Olyan személyek, akik segíteni akarnak. Találtam is egy ilyen segítőkész embert, aki készséggel válaszolt minden kérdésemre. Az egri kórházban jártam, ahol dr. Kelemen Zsoltot faggattam.

P.A : Mennyire gyakori eset az, amikor a "Majd vigyázunk!" mondat után a kiskorúak ide jönnek a kórházba, hogy segítséget kérjenek?

 dr.K.Zs.: Sajnos, szinte minden héten előfordul, akár több eset is, amikor tizennyolc év alattiak jönnek azzal, hogy már terhesek. Ilyenkor azonkívül, hogy a terhesség megszakítása egy abszolút nem helyeselhető dolog, se fiatalnak, se idősebbnek, plusz a fiatalokra fokozott rizikók is várnak, illetve még több szövődményre is esélyük van. Általában az is nehezíti a helyzetet, hogy a kiskorúaknál minden egyes papírt és engedélyt külön kell csináltatni szülővel, gondviselővel. Tehát, ide kell jönni és alá kell írni. Nagyon sokszor ez szokott a gond lenni, hogy félnek bevallani otthon, hogy egyáltalán terhesek lettek. Sokszor ezért reménykedik sok fiatal, hátha magától megoldódik, noha tudjuk, hogy szinte soha nem oldódik meg magától. Ezért az utolsó pillanatig, sőt van, hogy talán kicsit tovább is várnak. Az ilyen terhesség megszakítások viszonylag nagy számban is vannak a kiskorúaknál.

P.A: Milyen következményei lehetnek az abortusznak?

 dr.K.Zs.: A három leggyakoribb az: a vérzés, sérülés, gyulladás. Majd ezeknek az összes későbbi következményei.
 Tehát nagyon hosszú ideig elhúzódó vérzés, mert valami belül megsérül. Maga a műtétnek az lenne a lényege, hogy a terhességnek megfelelő szöveteket eltávolítsuk. De hát, ilyen pontosan csak egy sejtréteg eltávolítása, nem sikerülhet. Vagy több marad bent vagy kicsivel kevesebb. Ha több akkor a falsérülés miatt vérzik, ha kevesebb, akkor amíg az onnan kiürül, akkor az azért vérzik. Tehát vérzés szinte majdnem mindig van.
Gyulladás. Ha ugyanez a terület begyullad, akkor későbbi szövődmény lehet éppen az, hogy vagy helyileg a méhnyálkahártya gyulladás miatt sérül, vagy a petevezetőknek a kezdeti vagy a bevezető szakaszának a gyulladása és elzáródása miatt, lezáródik a két petevezető. Ilyenkor előfordulhat, hogy valakinek természetes úton már nem is lehet teherbe esni.

Illetve a sérüléseknél még olyan extrém esetek is vannak, hogy valami miatt nem sikerül pontosan a szervhatárt betartani, menet közben mondjuk a tágító eszköztől vagy a küretkanáltól kilyukad a méh- elmondva is szörnyű- akkor azt nem mindig sikerül bevarrni. Tehát ,van olyan, hogy csonkolni kell vagy teljesen el kell távolítani a méhet. Szerencsére ez ritkán fordul elő. De azért mégis van rá példa. Ez az egyik legsúlyosabb szövődmény.

P.A: A szülő gyakran semmiről sem tud. Hogyan veszik rá a kiskorú lányokat arra, hogy elmeséljék otthon a történteket?

dr.K.Zs:  Gyakorlatilag saját magukat szokták erre rávenni. Mire a nőgyógyászatra kerülnek, már túl vannak egy jó hosszú ideig tartó töprengésen. Nem tudom, hogy kivel szokták megbeszélni, mert nagyon sokszor a szintén érintett fiúval sem beszélnek, hanem saját maguk próbálják meg megoldani. Persze nem tudnak semmi jó megoldást kitalálni hozzá, aztán ahogy telik az idő, amikor már tényleg az utolsó pillanatban vannak, barátnőkkel mondjuk megbeszélik, hogy hány hetes korig lehet a műtétet megcsinálni. Utána általában ráhúznak egy kicsit, aztán jelentkeznek a nőgyógyászaton. Akkor viszont már majdnem mindenki annyira pánikban van, hogy már belefér az is, hogy otthon "agyon ütik". Általában ilyenkor már az anyukával érkeznek a lányok.

P.A.: Az abortuszig nem kéne eljutni, ha védekeznének. A gumi egyenlő a zoknival. A gyógyszer hormonbonba, mégis elgondolkodtató a használata, ám félve íratják fel. Kell félni?

dr.K.Zs.: Annyira nagyon, nem. Az elmúlt évtizedek során annyit csökkent a gyógyszereknek a hormontartalma, illetve a hormontartalmú gyógyszerek között is vannak olyan lehetőségek már, hogy a régebben említett leggyakoribb szövődmény, a gyógyszerszedés abbahagyása után maradandó vérzészavar, vagy peteérés zavar jelentkezik. Ez már nem igaz. Hogy trombózis kialakulna, ezt külön vérvizsgálattal megszoktuk vizsgálni, hogy nincs e fokozott trombózis hajlama az illetőnek. Ha nincsen akkor nyugodtan lehet szedni ezeket a készítményeket.

Ha valakinek mégis trombózis hajlama van, viszont az illúzióromboló óvszert sem preferálja, akkor van még megoldás. Ennek nagyon pici hormontartalma van, illetve a megszokottól eltérő adagolása és felhasználási módja van. Ez a gyűrű, amit a hüvelybe kell behelyezni. Ez teljesen elfogadható, ha valaki megbarátkozik a gondolattal, hogy az ott lehet, illetve utána kipróbálja élesben, akkor kiderül, hogy nem is okozott semmiféle észrevehető gondot. Se neki, sem a partnernek.

P.A.: A "majd vigyázunk" mellett még van egy alternatíva, ami az esemény utáni tablettát jelenti. Mit érdemes erről tudni, azonkívül, hogy iszonyú mennyiségű hormont tartalmaz.

dr.K.Zs.: Ahogy mondja. Nagyon sok hormont tartalmaz. Majdnem ilyen lórúgásszerű hormonfröccs az egész. Ennek megfelelően ez a készítmény a szervezetet sokkal jobban igénybe veszi, mint hogy ha valaki viszonylag pici hormonmennyiséget egész hónapban használ. Meg hát annyira nem is megbízható. Ez kifejezetten arra való, hogy ilyen tűzoltásszerűen, ha valaki tényleg semmiképp nem akar terhes lenni, akkor legalább egy ilyen eseményutáni tablettát vegyen be.

P.A.: Ezen tabletták kiváltásához is szükséges az orvosi vény. Na, de előfordult már olyan is, hogy a "szomszédomnak a barátnőjének, az anyukájának a nőgyógyásza" írja fel, mivel a fiatal kislány életében nem volt nőgyógyásznál, fogalma sincs, hogy működik ez. A sokkos állapot miatt pedig megkéri az ismerősöket, hogy segítsenek. Ennek van kockázata?

dr.K.Zs.: Voltaképp azért nem praktikus, mert gyakorlatilag ezt ki lehet szűrni. Sokszor van, hogy csak egy pillantás elég az adott hölgyre, lányra és akkor lehet látni, hogy neki visszeres keze-lába, tehát neki abszolút nem való. A másikon lehet látni, hogy fiatal, de olyan árkolt a szeme, hogy a mája vagy a veséje nem működik jól. Ha nem történik meg ez a "vizsgálat" vagyis gyógy pillantás sem, akkor az összes ilyen féle kontroll elmarad.

Pap Andrea Csilla

Szólj hozzá!

Címkék: interjú szex nőgyógyász fogamzásgátló abortusz fiatalok védekezés kiskorúak

A bejegyzés trackback címe:

https://jegkockak.blog.hu/api/trackback/id/tr935642337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása